www.gribnik.com.ua Добавити сайт у обранеНа головну сторiнкуНаписати листа
Україна, 04070, Київ,
вул. Волоська, 3-В
тел./факс (044) 425-23-03
Про компанію
Продукція
Bon Champignon
Послуги
Приват-лейбл
Виробництво сировини
Замовити
Задати питання
Про гриби
Готуємо
Контакти

Світ грибів дуже різноманітний. Сьогодні на Землі їх росте близько 100 тисяч видів, і це не тільки шапочні гриби, число яких досягає 10 тисяч, але й різні мікроскопічні організми, що зустрічаються повсюди - від тундри до пустелі.

Гриби - це і руйнівники деревини, і джерела лікарських і біологічно активних речовин, і паразити, і збудники захворювань рослин і тварин, і делікатес, це і ніжний білий пушок на вологих стінах, і мікроскопічна цвіль. Хоча тривалість життя більшості грибів невелика, проте вони існували на Землі задовго до появи людини, про що свідчать відбитки пластинчатих грибів, знайдені у більш ранніх геологічних пластах.

Людство намагається "приручити" гриби дуже давно. В країнах Південно-східної Азії дереворуйнівний гриб сіїтаке обробляли ще до різдва Хрістова, тобто більше двох тисячоліть тому. Ще в IV сторіччі до нашої ери "батько ботаніки" грецький вчений Теофраст описав відомі у той час гриби. Пізніше, у 1 сторіччі нашої ери, римський натураліст Пліній Старший спробував класифікувати їх на їстівні і неїстівні. Римляни в старовину вважалися великими знавцями грибів. В романі "Сатирікон" Гая Петронія Арбітра (помер в 65 році нашої ери) при описі бенкету у Трімальхиона знаходимо такі рядки: "Так ось тільки днями він написав до Індії, щоб прислали насіння шампіньйонів". Таким чином, можна припустити, що вже на початку нової ери в Римській імперії робилися спроби вирощування шампіньйонів. В 50-х роках нової ери гриби розмножували шляхом закопування їх в землю в місця, аналогічні їх природному зростанню, які потім поливали. Гален (130-200 рр. нашої ери) радив збирати гриби тільки на лугах. В Китаї і Кореї вже в VI сторіччі нашої ери вирощували Іудине вухо і Арикулярію вуховидну. Альберт Мангус (1196-1280 рр. ) так поетично писав про гриби - "це дихання землі, і тому вони такі неміцні та недовговічні".

Першість вирощування шампіньйонів ділять між собою Франція та Італія. З середини XVII століття їх вже вирощували в каменярнях, що порожніють біля Парижу. Першу книгу про шампіньйони написав в 1600 році відомий французький агроном Олівье. Через деякий час культура шампіньйону розповсюдилася до Англії, Німеччини та інших країн Європи, а в другій половині XVIII століття досягла Росії. В 1778 році в журналі "Економічний магазин" була опублікована стаття відомого російського агронома А. Т. Болотова про вирощування шампіньйонів. Переступив шампіньйон і через Атлантичний океан. На початку XX століття американці першими в світі побудували наземні спеціалізовані шампіньйонниці.

Зараз шампіньйони вирощуються в 70 країнах світу. В даний час зі всієї різноманітності грибного царства культивують у промислових масштабах трохи більше десятка видів. Першість у світовому виробництві належить шампіньйону двоспоровому, об'єми якого перевищують 1,5 млн. тонн в рік. За шампіньйоном слідують такі дереворуйнівні гриби, як сіітаке (527 тисяч тонн) і вешенка звичайна (250 тисяч тонн). Окрім названих видів у промислових масштабах вирощують вольварієллу вольвову (200 тисяч тонн), іиудино вухо (120 тисяч тонн), опеньок зимовий (105 тисяч тонн), намеко (30 тисяч тонн), гнойовик кудлатий, опеньок і строфарію зморшкувато-кільцеву -по 10 тисяч тонн. В незначних об'ємах вирощують шампіньйон двокільцевий, чорний трюфель, агроцибе теплолюбиве і деякі інші види. Зараз ведуться наукові дослідження по введенню в культуру інших перспективних видів їстівних грибів.

Гриби, володіючи специфічним смаком і запахом, користуються заслуженою славою делікатесних продуктів. Але вони не тільки смачні, але й поживні. Недаремно їх називають "лісовим м'ясом". Найбільш багаті свіжі гриби білками, але засвоюються вони організмом усього лише на 40% . З вуглеводів в грибах міститься глюкоза, специфічний грибний цукор - мікоза, а також глікоген - тваринний крохмаль. Крім того, у свіжих грибах багато мінеральних речовин - калія, фосфору, сіри, магнію, натрію, кальцію, хлору. Харчова цінність грибів підвищується ще й тому, що в них немало різних вітамінів: провітамін А (каротин), вітаміни групи В, вітамін С. Багато в грибах вітаміну D, а вітаміну РР стільки ж, скільки в яловичій печінці. Є у грибах і ферменти (особливо у шампіньонах), які, прискорюючи розщеплення білків, жирів та вуглеводів, сприяють кращому засвоюванню їжі. Сьогодні світове промислове виробництво грибів складає більш ніж три міліони тонн на рік. Вживання штучно вирощених грибів неуклінно зростає. Це пов'язано, з одного боку, з розвитком грибоводства та перетворення його у самостійну галузь сільського господарства, а з іншого – зі щорічно зменшуючимся збором грибів у місцях їх природнього зростання у зв'язку з забрудненням навколишнього середовища. Зараз такі гриби, плодові тіла яких накопичують солі тяжких металів та радіонукліди, стають небезпечними не тільки для здоров'я, але і для життя людини.

Зростання вживання культивованих грибів можна відслідкувати у дінаміці, розглядаючи зміни споживання на душу населення самого культивованого грибу – шампіньйону. У 50-тих роках у країнах Європи та США споживання шампіньйонів складало від 50 до 240 грамів на людину за рік, у 60-тих – від 250 до 600 г, у 70-тих – від 560 до 1000 г, у 80-тих – від 1 до 2,5 кг. У наш час ця цифра складає біля чотирьох кілограмів. В Україні ця цифра не перевищує 100 г, тому для нашої країни проблема штучного культивування їстівних грибів дуже актуальна.

Новини
01.07.2007
Відбулося відкриття веб-сайта компанії "Грибник". Сподіваємося, що він буде корисним і зручним в користуванні для його відвідувачів.
ТОВ "Грибник" закуповує свiжi шампiньйони!
© 2007 Всі права захищені - Компанія «Грибник». Розробка сайту - CodEX World Studio
алмазный диск по железобетону

Rambler's Top100 Украинский портАл